Wegańskie Gofry
Cześć :)
To już 3 (! ;) ) wpis z serii Przepisów Matki Małego Alergika (PMMA).
Dziś na tapecie przepis , który ratuje mi życie ,kiedy mam ochotę na gofry :) wydawało by się, że jest to produkt w diecie bezmlecznej i bezjajecznej całkowicie niedostępny, a jednak!
Mleko zastępujemy mlekiem roślinnym, a jajko mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia :)
W przepisach tego typu często znajdziemy sok z cytryny (i jego również możecie użyć) jednak z racji tego , że mamy również alergię na cytrusy, zastąpiłam go z powodzeniem octem jabłkowym :)
Aby przepis był bardziej "fit", bądź po prostu zdrowszy, zwykłą mąkę możecie zastąpić mąką pełnoziarnistą, jaglaną czy gryczaną. Te dwie ostatnie będą również doskonałą alternatywą kiedy macie również do czynienia z alergią na gluten.
Mąka gryczana - mąka bezglutenowa o niskim indeksie glikemicznym, dozwolona zatem dla cukrzyków. Jest dobrym źródłem białek roślinnych, w tym zawierających dwa aminokwasy egzogenne (nie syntetyzowane przez nasze organizmy) - lizynę i argininę, magnezu, witamin z grupy B, cynku, miedzi, fosforu oraz błonnika. Pomaga w utrzymaniu prawveidłowego poziomu cukru, cholesterolu, wspomaga układ krwionośny, zapobiega depresji, bólom głowy oraz nowotworzeniu.
Mąka jaglana - maka bezglutenowa o dużej zawartości witamin z grupy B (głownie B1, B2, B3, B6, a także kwasu foliowego) oraz składników mineralnych w tym najwięcej fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu i żelaza. Również tutaj znajdziemy cenne egzogenne aminokwasy, tym razem tryptofan, leucynę i izoleucyne, odpowiedzialne odpowiednio za wspomaganie układu nerwowego, mięśniowego oraz metaboizm. Ponadto ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelit (lignany i błonnik), działanie przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie, cholesterol oraz chroni komórki wątroby.
Mąka pełnoziarnista pszenna - również ta zwykła pszenna mąka, która króluje w naszym polskim menu jest bogatym magazynem dobroczynnych składników. Zwłaszcza ta nie oczyszczona, pełnoziarnista (razowa) zawiera cynk, fosfor, magnez i żelazo oraz witaminy z grupy B w znacznie większej ilości niż w jej oczyszczonej wersji. Ponadto zawiera błonnik, który pomaga oczyszczać nasze jelita oraz zmniejsza apetyt. Brak oczyszczenia sprawia, że jest w niej procentowo niższa ilość skrobi, która utrudnia trawienie w żołądku.
Wegańskie Gofry
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki słodzidła (syrop klonowy/cukier)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżka oleju (kokosowego/rzepakowego itp)
- szczypta soli
- Opcjonalnie:
- kakao
- cynamon
- cukier wanilinowy
Wykonanie:
- Zmieszać składniki suche.
- Dodać składniki mokre i zmiksować.
- Piec na złoty kolor, w zależności od mocy gofrownicy ok 5min.
Z podanych proporcji wychodza 4 średnie gofry
Smacznego :)
Matula Farmaceutula
Uwaga:
Słowa alergia używam jako słowa ogólnego - dla uproszczenia. Obejmuje ono zarówno znaczenie w kontekście "alergia" jak i "nietolerancja , choć przy tej drugiej całkowita eliminacja nie jest zwykle niezbędna.
Komentarze
Prześlij komentarz