Wegański Leśny Mech

Witajcie!

    Dzisiaj kolejny przepis z Kuchni Małego Alergika i kolejne ciasto, które równie dobrze sprawdzi się jako tort. U mnie był to mały torcik o średnicy 18cm i na taki podam Wam proporcję, ale równie dobrze możecie go zrobić z podwójnej porcji i wtedy wyjdzie Wam pokaźne torcisko ;) 
    Leśny Mech, bo o nim mowa, to bardzo efektowne ciasto, a przy tym wzbogacone o parę składników mineralnych i witamin z uwagi na obecność świeżych owoców oraz szpinaku. Mąkę próbowałam po części zastąpić kokosowa i jaglaną, jednak ta druga to nie był najlepszy pomysł i jeśli nie jesteście fanami smaku tej kaszy to musicie jakoś przeżyć samą pszenną ;) Próbowałam już kilka rodzajów mąki, ale jednak smak bardzo odbiega od tradycyjnego i mimo swoich dobrych właściwości zdrowotnych (mąka pełnoziarnista, jaglana, gryczana) za bardzo zmienia smak gotowego ciasta lub innej potrawy. Oczywiście kwestia gustu i być może komuś nawet bardziej zasmakuje, ja jednak jestem tradycjonalistką w tej kwestii. Jedynie kokosowa w niektórych przypadkach fajnie harmonizuje z całym ciastem i tutaj również zdała egzamin. 

    Co zdrowego tutaj znajdziemy???

Szpinak -  jest jednym z najzdrowszych warzyw. Chroni nas zarówno przez chorobami zatorowymi jak i nowotworowymi. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także witaminy C, prowitaminy A, a także żelaza, magnezu i potasu. Chroni nasz wzrok z uwagi na obecność luteiny i beta-Karotenu, wpływa pozytywnie na wygląd skóry, dzięki zawartości magnezu obniża poziom stresu i podatność na niego, a także może przeciwdziałać bólom głowy w tym migrenowym. Jako, że zawiera dużo kwasu foliowego polecany jest kobietom w ciąży, ją planującym i karmiącym, gdyż zapobiega wadom rozwojowym układu nerwowego. Również dla niemowlaków po 6 miesiącu życia będzie dobrym pomysłem z uwagi na dużą zawartość żelaza -  pierwiastka, którego niedoborem zagrożone są właśnie dzieci do pierwszego  roku życia, a dzięki obecności witaminy C nie musimy się martwić  o dodatkową jej podarz, aby zwiększyć jego wchłanianie. W szpinaku znajdziemy również witaminę K, która wpływa na procesy krzepnięcia, co działa protekcyjnie na układ krążenia, a wraz z właściwościami obniżającymi LDL ("zły cholesterol) , oraz antyoksydacyjnymi (unieczynnia rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia) przeciwdziała miażdżycy. Uważajmy jednak z nadmiarem, ponieważ posiada on również sporą ilość kawasu szczawiowego, który m.in. hamuje wchłanianie żelaza ,ot taki mały paradoks, a także wapnia i magnezu.  Kwas szczawiowy jest również przeciwskazany u osób z kamicą nerkową, upośledzonym wchłanianiem tłuszczów, uszkodzonymi i niekompletnymi jelitami (po resekcji), może być przyczyną obniżonej odporności, a nawet bezpłodności u mężczyzn. Pamiętajmy, że umiar najważniejszy! 

Mleczko kokosowe - to po prostu kokos zblendowany z wodą. w zależności od proporcji tych składników mamy do czynienia z mlekiem (więcej wody) lub mleczkiem (mniej). Jest one cenione głównie ze względu na obecność średniej długości kwasów tłuszczowych, które są pomocne w procesie odchudzania, a ponad to, posiada wszystkie dobroczynne właściwości kokosa opisane w tym ->  

Borówki amerykańskie - polecane w szczególności dla osób z osłabioną pamięcią, problemami ze wzrokiem(kurza ślepota, zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma, a nawet krótkowzroczność), chcącym zapobiegać  nadciśnieniu, a nawet chorobom nowotworowym w tym w szczególności rakom piersi. Właściwości te zawdzięcza obecności m.in. antocyjanów i fitoestrogenów. Pomagają również w zaparciach, usuwaniu toksyn z organizmu oraz mają właściwości przeciwbakteryjne w szczególności w stosunku do Escherichia Coli, a także, co ciekawe, hepatoprotekcyjnie i przeciw Wirusowi Zapalenia Wątroby typu C. Jest oczywiście również źródłem większości witamin (B1,2,3,6,9,C,A,E,K) i składników mineralnych (K, P, Ca, Mg, Na, Fe i Zn).

Jeżyny i maliny- kolejne owoce stosowane w diecie antynowotworowej (antocyjany, kwasy elagowy i fenolowe),wspomagające przemianę materii oraz zapobiegające wchłanianiu tłuszczy (błonnik). Wspomagają pracę i działają ochronnie na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają wzrok, pobudzają odporność, mają właściwości przeciwzapalne, napotne i lekkie przeciwgorączkowe (dlatego z powodzeniem od lat są stosowane przy przeziębieniach), zawierają fitoestrogeny dzięki czemu mogą pomóc w zmniejszaniu dolegliwości podczas menopauzy i PMS, a także zmniejszają ryzyko nowotworów hormonozależnych. Ponadto pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru, opóźniają procesy starzenia komórek (również skóry) oraz są dobrym źródłem witamin i minerałów (B1,2,3,6,9,C,A,E,K oraz K, P, Ca, Mg, Na, Fe i Zn). 

Granat - owoc pochodzący z Azji o szerokich właściwościach prozdrowotnych. Wspomaga przepływ krwi, usuwa złogi wapniowe i cholesterolowe w żyłach, przeciwdziałając miażdżycy i obniżajac ciśnienie krwi. Działa przeciwnowotworowo, szczególnie przy raku prostaty i piersi.  Spowalnia procesy starzenia, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Stosowany również jako afrodyzjak -  zwiększa doznania (dzięki lepszemu ukrwieniu narządów), pobudza libido , a także redukcje zaburzenia erekcji. Ma właściwości hipoglikemiczne, a nawet probiotyczne. Wpływa na spowolnienie starzenia skóry, wyrównuje jej koloryt i polepsza ukrwienie, pobudza gojenie zmian trądzikowych dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Jest bogatym źródłem witaminy C, E, A, witamin z grupy B oraz magnezu, fosforu, potasu, wapnia , krzemu i jodu.

A zatem przedstawiam Wam najpiękniejsze i najzdrowsze ciasto świata ;)

Tort wegański - Leśny Mech





Skład:


Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3  szklanki cukru lub domowego cukru z wanilią (ilość w zależności od preferencji)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub nie, jeśli używamy cukru z wanilią)

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (może być ta płynna część z kokosowego, którego stałą część używa się do masy)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 100g szpinaku 

Masa kokosowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (część stała)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (w zależności od preferencji)

Pozostałe:
  • Owoce np:
    • granat 
    • maliny
    • jagody
    • jeżyny. 
.

Wykonanie:

1.     Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki minimum 48 godzin wcześniej.

2.     Do wysokiego pojemnika przekładamy część stałą, płynną wykorzystujemy do ciasta.


Biszkopt:

3.     W małym pojemniku blendujemy szpinak z mlekiem, dodajemy olej i sok z cytryny, mieszamy.

4.     W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche.

5.     Wlewamy mieszaninę do składników sypkich i mieszamy energicznie, ale niezbyt długo do uzyskania jednolitej konsystencji łyżką.

6.     Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok 30- 45 min (do suchego patyczka) w temp 175C. 



Masa kokosowa:

7.     Stałą część mleczka ubijamy na gładką masę, dokładając cukier do pożądanej słodyczy. 

 

8.     Chłodny biszkopt wyrównujemy odcinając "wystająca" część, przecinamy na pół i przekładamy masą kokosową i owocami, zostawiając ok 1/3 kremu.


9.     Wykładamy resztę masy na górę przełożonego biszkoptu i posypujemy rozdrobnionym ciastem, pozostałym po wyrównaniu "zielonego biszkopta".

10. Zdobimy wg uznania wybranymi owocami, najlepiej leśnymi lub granatem. 




Smacznego!



Matula Farmaceutula



Uwagi:

Mąkę najlepiej przesiać, aby nie powstały nieestetyczne grudki jak na zdjęciu przeciętnego biszkopta, zielony kolor nie wybacza ;) .

Jeżeli ciasto wyszło zbyt niskie przetnijcie tylko tak aby dół był stabilny (trochę więcej niż połowę) , a cała resztę skruszcie i wyłóżcie od razu na całą porcje masy :) 

Komentarze

Popularne posty