Potrawka z kurczaka "Z Rosołu z Wczoraj"
Cześć!
Dzisiejszy wpis to mój powrót do dzieciństwa. Nie będzie to przepis dla fanów fit zdrowego odżywiania, choć również dostarczy nam mnóstwa składników odżywczych, ale jest to moja ulubiona potrwa ze szkolnej stołówki, którą odtworzyłam już w dorosłym życiu. O czym mowa? A no o dobrej, starej "Potrawce z kurczaka". Dużym jej atutem jest to, że wykorzystujemy wszystko na czym gotowaliśmy rosół, wiec potrawa wpisuje się w nurt "zero waste". Jeżeli planujemy na drugie danie potrawkę to najlepiej połączyć ją z rosołem na udkach z kurczaka. Można ją "odchudzić" nie dodając zasmażki, jednak jak dla mnie idealnie scala ona danie. Jako, że nie jestem fanką pomidorowej, to jedno z moich ulubionych dań "z rosołu z wczoraj" obok pierogów, shoarmy czy krokietów :)
Na początek gotujemy rosół według własnego,sprawdzonego przepisu, a następnie wyciągamy z niego mięso oraz warzywa,które wykorzystamy do przygotowania potrawki z kurczaka.
Potrawka z "Rosołu z Wczoraj"
Składniki:
- mięso z rosołu (najlepiej sprawdza się noga)
- warzywa z rosołu
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula
- por
- masło
- 1/2 cebuli
- rosół
- 1 łyżka czubata mąki
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Po wyjęciu, ściągnięciu skóry i ostudzeniu mięsa z rosołu kroimy go lub rwiemy w większe kawałki.
- Warzywa kroimy w kostkę.
- Na roztopionym na patelni maśle szklimy surową cebulę.
- Dodajemy pokrojone mięso i warzywa i zalewamy rosołem.
- Wykonujemy zawiesinę z mąki i pół szklanki wody.
- Zagęszczamy sos, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy wg uznania.
Najlepiej smakuje podana z gniecionymi ziemniakami i sałatką colesław lub buraczkami (na zdjęciu z kapustą zasmażaną) 😋😋😋 Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale wierzcie lub nie - smakuje wybornie!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz