Wegańskie kluski na parze, pampuchy, buchty, pyzy

Cześć! 

    Dzisiaj kolejny wpis z Kuchni Małego Alergika w którym chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kluski na parze, w innych częściach Polski zwane też Pyzami, Pampuchami czy Buchtami, w wersji wegańskiej. Kluski można robić nadziewane lub bez nadzienia, wtedy przygotowujemy jakiś sos, który może być zarówno na ostro jak i na słodko. 

    Jakie sosy na ostro pasują do pampuchów? A no może to być gulasz, leczo, bigos, chili con carne, skwarki, cebulka zasmażana itp. Na słodko? Bita śmietana (choć z wiadomych względów na tym blogu nie polecam ;) ), koktajle owocowe, cynamon z cukrem, sos waniliowy itp. Kluski , jak już wspominałam, mogą być też nadziewane. Spotkałam się głównie z buchtami z truskawkami, jagodami, serem białym, różnego rodzaju dżemami, powidłami, marmoladami czy kremami czekoladowo-orzechowymi itd. 

    Ja zdecydowałam się na klasyczną wersję klusek z jagodami leśnymi. Jako, że przepis pozbawiony jest nabiału oraz ma małą ilość cukru jest zdrowszy i  mniej kaloryczny niż tradycyjna wersja. Kiedyś spróbuje jeszcze z innej mąki i zobaczymy czy zdrowsza ich wersja nadaje się do zjedzenia ;) . Na razie pokusiłam się tylko o weganizację :) 

    Z podanego przepisu otrzymamy neutralne ciasto, nadające się zarówno do wersji na słodko jak i na ostro. Jeśli chcemy by kluska sama w sobie miała tradycyjny słodki smak, musimy zwiększyć ilość cukru lub innego słodzidła. Pamiętajmy, że nie możemy wyeliminować go całkiem ponieważ drożdże potrzebują go do działania. Pracy nie jest dużo, jednak wyrastanie klusek zajmuje chwilę, dlatego warto zabrać się za nie ok 1,5 - 2h wcześniej.


Przed państwem ;) przepis na:


Wegańskie kluski na parze 




Skład:

  • 20g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 350ml ciepłego mleka 
  • 2 łyżki oleju
  • Ok 0.5 kg mąki 
  • Szczypta soli


Wykonanie:

  1. Drożdże z cukrem rozpuścić w mleku. 
  2. Dodać 3 czubate łyżki mąki, zamieszać i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na 15'.
  3. Dodać sól, olej i porcjami mąkę, wyrabiając do uzyskania elastycznego ciasta które odchodzi od ręki. 
  4. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenie objętości ok 30-60'.
  5. Podzielić na 16 porcji i formować płaskie placki, a następnie po nałożeniu borówek i ich zalepieniu ciastem, kulki. 
  6. Odstawić na 15' do wyrośnięcia. 
  7. Gotować na parze 10-15'.


Smacznego! 




Matula Farmaceutula 


Uwagi:

  1. Ilość mąki zależy od jej rodzaju (wilgotności, gęstości itp.).
  2. Mleko można całkowicie lub częściowo zamienić wodą (ja robiłam 100ml mocno ciepłej wody plus 250ml mleka z lodówki) 
  3. Na początku ciasto można mieszać łyżką, dopiero później, kiedy jest bardziej zwięzłe, przejść na wyrabianie ręką. 

Komentarze

Popularne posty