Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Cześć :)

Najgorsze w diecie eliminacyjnej BMK i BJK* jest dla mnie nie sam brak nabiału, który jak się okazuje w obecnych czasach bardzo łatwo jest czymś zastąpić, ale to, że musiałam wyrzec się sklepowych słodyczy. które w lwiej części zawierają mleko i jaja  :( Ponad to, trzeba się troszkę nagimnastykować aby znaleźć przepis na słodkości które zawierają tylko dozwolone produkty i są smaczne. Mówiąc szczerze nie jestem entuzjastką fit - zdrowego jedzenia i większość przepisów typu ciasto marchewkowe czy sernik jaglany nie przypadły mi do gustu :( Myślę, że problem leży również w tym , że wegesłodycze mają zmniejszoną ilość cukru, mojego największego uzależnienia 🙈
Dzisiaj podzielę się z wami przepisem , który pomimo iż jest wege jest smaczny i znika szybko z talerza. Ciasteczka są szybkie i mega łatwe do wykonania, a co najważniejsze, nie zorientujesz się, że są " jakieś inne" ;) Zawierają cynamon który znany jest ze swych właściwości antybakteryjnych, przeciwnowotworowych, neuroprotekcyjnych. a także przyspieszających przemianę materii ;)




Przedstawiam:


Wegańskie ciasteczka cynamonowe 






Składniki:

  • 1/2 szklanki cukry
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyzki mleka roślinnego (sojeowe/kokosowe/migdałowe)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki 

Wykonanie:


  1. Wszystkie składniki oprócz mąki mieszamy na jednolitą zawiesinę.
  2. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Na początku może się wydawać zbyt mokre, ale w miarę wyrabiania nabiera odpowiedniej lepko, sypkiej konsystencji,
  3. Odrywamy kawałki ciasta turlając w rękach kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczamy w dłoniach na krążki  i odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  4. Widelcem odciskamy wzór na krzyż tworząc charakterystyczną kratkę
  5. Pieczemy w 180͒ C 10-20 min w zależności od piekarnika na złoty kolor. uważajcie bo przypalone tracą swoje walory smakowe :(
  6. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce 5-10 min. 


















Ciasteczka można też upychać w foremki :)





Smacznego!

Matula Farmaceutula :)


Uwagi:


BMK - białko mleka krowiego
BJK - białko jaja kurzego
Można przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 


Komentarze

Popularne posty