Wegański Tort Czekoladowo - Brzoskwiniowe Chia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-scTz1Fkf75LbW2sF2YqFu3RJewQgynQrcXsOm8Me5V1Z6hyphenhyphenqWosGCM3hLqocgnHtl_ginEMDhAuFAGnIpzwvQ9hwKjc-Tb5KyyZLm4hmc6Gb6GHiEM-_RFbmVMUMCNQgvXexgz7l-aY/w400-h300/IMG_20200604_150041.jpg)
Cześć!
Przepis którym się dzisiaj z wami podzielę dojrzewał kilka dni. W związku z tym , że w zeszłym tygodniu zaliczyłam spore dla mnie wydarzenie, a mianowicie "zmianę kodu na 3 z przodu" ;) , postanowiłam wykonać sobie w pełni wegański tort. Jako fanka śmietanowych, lekkich mas oraz płaskich jajecznych biszkoptów, miałam nie zły orzech do zgryzienia. Poza alergiami na BMK i BJK niemiłe niespodzianki mamy również po kiwi, cytrusach i truskawkach, także pole manewru miałam dodatkowo zawężone. Wcześniejsze próby wypieków niestety nie skończyły się sukcesem. Smak proponowanych ciast w moim odczuciu był nie do zaakceptowania. Pomimo, że wygląd zachęcał do spróbowania oraz mojej dużej niechęci do wyrzucania jedzenia, moje "rarytasy" wylądowały w koszu :( Był to "Bezsernik Jaglany" i "Ciasto Marchewkowe".
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi962Hlvl1iura5pp8tMLN1Jtu33xmDwhgLblQX1nwrylNKvbT5FekRQ60kyBB2jx3jUtT7sEAMjz3a4v3-8QDhxYmKc_qS2A_JlrCryjmr7od8J0Oer_Xjehf1H_H7Ib8mSjaani8Ia24/s320/IMG_20200411_174509.jpg)
Wyglądały całkiem nieźle, prawda? Jednak jak wiadomo nie wszystko złoto co się świeci ;) Ale są i różne gusta, ja z tych co wolą schabowego i kapustę zasmażaną gdy do wyboru jeszcze sushi i kawior ;)
Kolejny wegański przepis który wypróbowałam pochodził z veganol (https://veganol.blogspot.com/?m=1) i poleciła mi go sama autorka :) I tu już była miłość ;) Wykonałam mianowicie brownie fasolowo-ciecierzycowe. Pierwotnie było fasolowe, ale że miałam pół puszki cieciorki, której nie miałam do czego zużyć (humus również nie przypadł mi do gustu, a jak już napisałam staram się nie marnować jedzenia) trafiła ona do ciasta. Było pyszne, a przy tym zdrowe i odżywcze (pomijając cukier, ale jego za nic się nie wyrzeknę, a możecie zamienić na inne słodzidła) polecam ;) (https://veganol.blogspot.com/2017/10/bardzo-czekoladowe-brownie-z-fasoli-i.html)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMz6-2ynPBeg-7aH9AsvVLBnE2p5Ylzojql77uOWQMgjFKO8nd0EZYkl5uw4IoUiAzLzNebWhEgR5IF3OiJQag8Obqt0SyZ4PbCzmOyDTN4aM14nJULogkj01H1JNjdam-kbQGTMc8fRM/s320/IMG_20200514_111648.jpg)
Przechodząc do meritum zdecydowałam się na upieczenie ciemnego, czekoladowego biszkopta, masę chia oraz galaretkę z brzoskwiniami. Oczywiście, jeżeli chodzi o moje kubki smakowe, nie przebił on tradycyjnego śmietanowego tortu, ale był smaczny i szybko zniknął.
A zatem przedstawiam Państwu ;)
Wegański Tort - Czekoladowo-Brzoskwiniowe Chia
Skład:
Czekoladowy biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Masa chia:
- 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 jogurty brzoskwiniowe sojowe (lub kokosowe jeśli lubisz)
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki wiórek kokosowych (niekoniecznie)
- 4 łyżki cukru (lub trzcinowego czy syropu z agawy)
- 1 łyżka żelatyny
- 400 ml pure z brzoskwiń z puszki
- 50 ml wody
- galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo do dekoracji:
- borówki amerykańskie
- wiórki kokosowe
- liście mięty (opcjonalnie, niestety moja nie doczekała ponieważ mszyce ją pochłonęły ;) )
Wykonanie:
Czekoladowy biszkopt:
- Rozgrzej piekarnik do ok 180͒ C.
- Do małej miski z mlekiem dodaję ocet i odstawiam na 15 min.
- Rozpuszczam czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i chłodzę ok 5 minut.
- W dużej misce mieszam suche składniki.
- Do proszków wlewam porcjami mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Dolewam rozpuszczoną czekoladę i mieszam energicznie lecz jak najkrócej.
- Przenoszę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę "do suchego patyczka" ok 40-50min .
- Studzę.
- Jedną szklankę mleka, jogurty oraz cukier mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (można użyć miksera).
- Dodajemy nasiona chia i wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy na 30 min do lodówki mieszając 2-3 razy podczas chłodzenia.
- 1/3 szklanki mleka podgrzewamy na mały ogniu i rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do ostygnięci i łączymy z masą chia.
Galaretka z musu brzoskwiniowego:- Mus wykonujemy z brzoskwiń z puszki miksując blenderem.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i łączymy z miąższem.
Następnie:
- Nożem lub innym narzędziem wyrównujemy blat "biszkopta".
- Przecinamy blat na pół (oczywiście ciasta, nie kuchenny :P )
- przekładamy masą chia.
- Na górę wylewamy masę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
- Po wyciągnięciu z blaszki boki można ozdobić wiórkami kokosowymi, a górę borówkami amerykańskimi i
Smacznego!
DODATKOWE WSKAZÓWKI:
- Podany przepis wykonywany był na tortownicy o srednicy 28cm.
- Ciasto jest bardzo plastyczne i można z niego uformować literki lub figurki na tort okolicznościowy.
- Z podanych składników nie wychodzi dużo masy chia, jeżeli lubicie takie "wynalazki" można zrobić z podwójnej porcji.
- Tort im dłużej stał w lodówce tym był smaczniejszy, ostatni kawałek jadłam tydzień później. Oczywiście przechowywany był w lodówce.
Życzę udanych wypieków i wszystkiego najlepszego :)
Komentarze
Prześlij komentarz