Tort Wegański - Raffaello

Witajcie!    

    Dzisiaj kolejny przepis z Kuchni Małego Alergika na "Małe Conieco". Kolejne ciasto, które równie dobrze sprawdzi się jako tort, to kokosowe a'la Rafaello. Doskonałe dla fanów kokosu i nie tylko.

    Kokos jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin. Jest również odżywczy ze względu na obecność pełnowartościowego białka i zdrowych nasyconych  tłuszczy. Zawarte w nim średniocząsteczkowe trójglicerydy (MCT) mają nietypowe działanie - przyspieszają bowiem przemianę materii, a co za tym idzie jest doskonałym produktem dla odchudzających się, zwłaszcza tych zmagających się z tłuszczykiem w okolicy brzusznej. Dodatkowo daje uczucie sytości dzięki dużej zawartości błonnika. którego dzienne zapotrzebowanie jest pokryte prawie w całości już po zjedzeniu 100g wysuszonego produktu! (ilość delikatnie zmienia się w zależności od płci i wieku.  Orzech ten
zawiera również, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk , a także witaminę C, K, E oraz z grupy B: B1, B2, B3 , B6 oraz kwas foliowy, który jak już pisałam, jest niezbędny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz w okresie prekoncepcyjnym do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Wpływając na ten obszar jest również dobrym "wspomagaczem" myślenia i zapamiętywania. 

Zatem zajadajmy (w rozsądnych ilościach 😉)  na zdrowie! Oto On:

Tort Wegański - Raffaello 




Skład:


Biszkopt:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 - 0,75  szklanki cukru lub domowego cukru z wanilią (ilość w zależności od preferencji)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyzeczka sody 
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego (lub nie, jeśli używamy cukru z wanilią)

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (zajrzyj do wskazówek)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Masa kokosowa:
  • 2 puszki mleczka kokosowego 
  • 4 kopiate łyżki cukru pudru (w zależności od preferencji)
  • 1 kopiata łyżka wiórków kokosowych 

Do dekoracji:
  • Kokos lub płatki migdałowe

Wykonanie:

1.     Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki minimum 48 godzin wcześniej.

2.     Do wysokiego pojemnika przekładamy część stałą, 

Biszkopt:

3.     W małym pojemniku mieszamy składniki mokre- mleko, olej i ocet.

4.     W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche.

5.     Wlewamy mieszaninę do składników sypkich i mieszamy energicznie, ale niezbyt długo do uzyskania jednolitej konsystencji łyżką.

6.     Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok 30 min (do suchego patyczka) w temp 175C. 

Masa kokosowa:

7.     Stałą część mleczka ubijamy na gładką masę, dokładając cukier, a na koniec wiórki kokosowe. 

 

8.     Chłodny biszkopt przecinamy na pół i przekładamy masą kokosową zastawiając jej ok 1/4.

9.     Wykładamy resztę masy na górę i posypujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub prażonymi migdałami.



Smacznego!


Matula Farmaceutula



Wskazówki:


Aby zwiększyć trwałość masy podczas upału można użyć śmietanfixa.

Mleczko kokosowe (śmietanka) musi mieć minimum 80% masy kokosowej i powinna być bez emulgatorów, z tego co mi wiadomo tylko te w puszce się nadają.

Po otwarciu puszki mleko powinno być w postaci stałej, płynna część nie nadaje się do ubijania i wykorzystujemy tylko część zbitą. 

Frakcje wodną możemy użyć np do zrobienia naleśników, dodać do zupy, koktajl, albo jako część mleka do biszkopta.

Sprawdzonymi przeze mnie są mleka zielone z lidla i Real Thai.

Aby tort był równy, biszkopt możemy przed przecięciem wyrównać lub , tak jak ja, odwrócić po przecięciu wybrzuszoną częścią do środka.


Moja tortownica ma 24 cm. 


Jeżeli chcemy, aby tort był dla dziecka, któremu nie podajecie cukru, pomijacie go lub zmniejszacie jego ilość. 

PS. Przepraszam za zdjęcie robione kalkulatorem xD 

Komentarze

Popularne posty