Pizza alergika-wegańska pizza
Cześć!
Zawsze wydawało mi się, że dodatkiem w pizzy, który robi główna robotę jest przede wszystkim ser. Odkąd jestem na diecie (bezmleczna i bezjajeczna) nie pozwalałam sobie na ten "luksus" nawet domowy, ponieważ uważałam, że bez sera nie ma sensu się produkować. W końcu jednak zatęskniłam już tak mocno za tym włoskim specjałem, że musiałam przygotować coś pizzo - podobnego. Na początku używałam Wegańskiego sera o smaku gołdy (jak to w ogóle brzmi ;) ), jednak na wakacjach okazało się, że zwykła restauracyjna pizza (musicie pytać o skład ciasta, ponieważ nie wszędzie jest tradycyjne włoskie na samej wodzie) jest doskonała nawet bez sera! Dlatego po powrocie, zdecydowałam się na odtworzenie jej w domu. Zwykle robię bardziej drożdżówkę na słono niż pizzę, ale tym razem pokusiłam się o coś innego i wyszła zdrowsza wersja pizzy kupnej. W moim przypadku wersja piątkowa ;) jak kto woli wege-pizza.
Oto przepis!
Skład:
CIASTO:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 25g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
- 100g mąki razowej
- 100g mąki orkiszowej
- OK 300g mąki pszennej
DODATKI
- sos pomidorowy
- Reszta wg uznania u mnie:
- 1 papryka zolta
- 1 papryka czerwona
- 1/2 cukinii
- 1 cebula
- 4 duże pieczarki
- Zioła prowansalskie/przyprawa do pizzy /oregano, bazylia, czosnek, papryka itp
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczam w wodzie z dodatkiem cukru.
- Dodaje olej, mąkę orkiszowa, razowa i połowę zwykłej, mieszam łyżka.
- Dokładam mąki do uzyskania zwartej masy, nadającej się do wyrabiania ręką.
- Przenoszę ciasto na stół i wyrabiam dłonią. W razie potrzeby dokładam mąki i ugniatam do momentu w którym ciasto nie klei się już do ręki.
- Odstawiamy w misce, przykrytej ściereczka, w ciepłe miejsce na ok 30' do podwojenia objętości ciasta.
- Przerabiam ciasto jeszcze raz, w razie konieczności podsypuję trochę mąką.
- Ciasto dzielę na pól i tworzę za pomocą dłoni, na końcu walka, 2 okrągłe blaty
- Smaruję sosem pomidorowym zostawiając brzegi ciasta.
- Wykladam dodatki i przyprawy.
- Pieczemy na blaszce na papierze do pieczenia lub macie silikonowe ok 15' w temp 180°.
Smacznego!
Matula Farmaceutula
Uwagi:
- Z podanego przepisu wychodzą 2 pizze o średnicy ok 35 cm.
- Dosypując mąki uważaj żeby nie przesadzić gdyż ciasto może zrobić się zbyt twarde.
- Możesz piec na samej macie silikonowej, ale wtedy czas pieczenia się skróci.
Komentarze
Prześlij komentarz