Pizza alergika-wegańska pizza

Cześć!

Zawsze wydawało mi się, że dodatkiem w pizzy, który robi główna robotę jest przede wszystkim ser. Odkąd jestem na diecie  (bezmleczna i bezjajeczna) nie pozwalałam sobie na ten "luksus" nawet domowy, ponieważ uważałam, że bez sera nie ma sensu się produkować. W końcu jednak zatęskniłam już tak mocno za tym włoskim specjałem, że musiałam przygotować coś pizzo - podobnego. Na początku używałam Wegańskiego sera o smaku gołdy (jak to w ogóle brzmi ;) ), jednak na wakacjach okazało się, że zwykła restauracyjna pizza (musicie pytać o skład ciasta, ponieważ nie wszędzie jest tradycyjne włoskie na samej wodzie) jest doskonała nawet bez sera! Dlatego po powrocie, zdecydowałam się na odtworzenie jej w domu. Zwykle robię bardziej drożdżówkę na słono niż pizzę, ale tym razem pokusiłam się o coś innego i wyszła zdrowsza wersja pizzy kupnej. W moim przypadku wersja piątkowa ;) jak kto woli wege-pizza. 



Oto przepis!

Skład:

    CIASTO:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli 
  • 100g mąki razowej
  • 100g mąki orkiszowej
  • OK 300g mąki pszennej


    DODATKI

  • sos pomidorowy
  • Reszta wg uznania u mnie:
  • 1 papryka zolta
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 4 duże pieczarki
  • Zioła prowansalskie/przyprawa do pizzy /oregano, bazylia, czosnek, papryka itp


Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuszczam w wodzie z dodatkiem cukru.
  2. Dodaje olej, mąkę orkiszowa, razowa i połowę zwykłej, mieszam łyżka. 
  3. Dokładam mąki do uzyskania zwartej masy, nadającej się do wyrabiania ręką. 
  4. Przenoszę ciasto na stół i wyrabiam dłonią. W razie potrzeby dokładam mąki i ugniatam do momentu w którym ciasto nie klei się już do ręki. 
  5. Odstawiamy w misce, przykrytej ściereczka, w ciepłe miejsce na ok 30' do podwojenia objętości ciasta.
  6. Przerabiam ciasto jeszcze raz, w razie konieczności podsypuję trochę mąką.
  7. Ciasto dzielę na pól i tworzę za pomocą dłoni, na końcu walka, 2 okrągłe blaty
  8. Smaruję sosem pomidorowym zostawiając brzegi ciasta. 
  9. Wykladam dodatki i przyprawy. 
  10. Pieczemy na blaszce na papierze do pieczenia lub macie silikonowe ok 15' w temp 180°.


Smacznego! 



Matula Farmaceutula 

Uwagi:

  1. Z podanego przepisu wychodzą 2 pizze o średnicy ok 35 cm.
  2. Dosypując mąki uważaj żeby nie przesadzić gdyż ciasto może zrobić się zbyt twarde. 
  3. Możesz piec na samej macie silikonowej, ale wtedy czas pieczenia się skróci. 


Komentarze

Popularne posty