Wegańskie racuchy - placki z jabłkami, jabłka w cieście


 Cześć :)

Zapraszam dzisiaj na małe, obiadowe "conieco" . Już dawno chodził za mną obiad na słodko i dzisiaj w końcu uległam małej pokusie ;) Mój pierworodny nie przepada za plackami (naleśniki, placki z cukinii czy kaszy jaglanej), ale za to lubi owoce i tu postanowiłam spróbować to wykorzystać. I udało się, obiad zjedzony ;) Aby zwiększyć wartość odżywczą i zdrowotną obiadu, zamieniłam część mąki na razową, a większość placka stanowił owoc. Placuszki nadają się zarówno do obiadu jak i podwieczorek czy śniadanie. Można piec za równo na sucho jak i na oleju, ja wybrałam tym razem kokosowy. Na początek troszkę teorii ;) Kto nie ma ochoty na prozdrowotne wywody przeskrolować niżej do przepisu ;)


Mąka razowa - czyli pełnoziarnista mąka pszenna, to nic innego jak mąka z nieoczyszczonych ziaren pszenicy, dzięki czemu jest bogata w błonnik oraz inne wartościowe składniki. Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia wydalanie, pamiętajmy, że zwiększona podaż błonnika wiąże się z większym zapotrzebowaniem na wodę, a zbyt mała jej ilość może wywołać odwrotny efekt i działać zapierająco. Błonnik to swoista "szczoteczka" dla jelit, pomaga w usuwaniu nagromadzonych resztek, co w konsekwencji zmniejsza również ryzyko raka okrężnicy. Ponadto nieoczyszczone ziarna zawierają więcej żelaza, fosforu i cynku, które wspierają układ krążenia, kondycje włosów i paznokci, a także odporność, witaminy z grupy B (m. in. pozytywny wpływ na układ nerwowy), witaminę E (witamina młodości i płodności) oraz większą zawartość białka. Dodatkowo zawiera mniejszą ilość skrobi, która nie jest korzystna dla naszego organizmu m.in. ze względu na utrudnianie trawienia, a w konsekwencji obniżenia wchłaniania składników odżywczych. 


Jabłka - te nasze niedocenione, tanie polskie jabłka, mają sporo właściwości prozdrowotnych. Mówi się, że powinno się zjeść 2 jabłka dziennie - rano dla urody , a wieczorem dla zdrowia, a angielskie porzekadło głosi, że kto codziennie zje jedno jabłko nie będzie potrzebował lekarza ;) Gotowane jabłko stosuje się tradycyjnie w niestrawności i chorobach wrzodowych u dzieci, a także przy biegunkach, surowe z kolei pomaga przy zaparciach . Oprócz błonnika, o którym już pisałam, zawiera sporą ilość witaminy C, z grupy B (1,2,3,6 oraz kwas foliowy), a także A,E i K. Z minerałów sporo tutaj potasu, fosforu, a także wapnia, magnezu, trochę żelaza cynku i sodu. Co to dla nas oznacza? W połączeniu z czynnymi składnikami  zawartymi w jabłkach zapobiegają niektórym typom nowotworów (np. jelita grubego, wątroby, jajnika, sutka czy płuc), wspomagają działanie płuc zwiększając ich pojemność oddechową, działają przeciwmiażdżycowo, działają przeciwcukrzycowo, a także wspomagająco w cukrzycy typu II, zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjch takich jak Alzheimera i Parkinsona, pozytywnie wpływają na odporność, skórę oraz jej przydatki (włosy, paznokcie), wzrok, utrzymanie prawidłowej wagi, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy, astmy (a nawet zmniejszają jej objawy gdy ta już występuje), a także pomagają w detoksykacji organizm.


A więc (wiem, że nie powinnam tak rozpoczynać zdania ;) ) na zdrowie i do meritum! Przedstawiam:


Wegańskie jabłka w cieście!



 

Skład:

  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 150g mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżkę domowego cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • Szczypta soli 
  • Ok szklankę mleka roślinnego 
  • 5 dużych jablek
  • Olej np kokosowy

Wykonanie: 

  1. Mieszam suche składniki. 
  2. Dodaje mleko aż uzyskam konsystencję gęstego ciasta. 
  3. Obieram lub myje dokładnie jabłka i kroje na plastry tak aby w środku każdego plastra znajdowało się gniazdo nasienne i usuwam go nożem lub specjalnym wykrawaczem (? 😁)  
  4. Maczam każdy plaster w cieście i smarze na rozgrzane patelni z każdej strony, najpierw do delikatnego sciecia strony nieazonej, a następnie do uzyskania zlotego koloru po obu stronach. 
  5. Odsaczam na ręczniki papierowym ewentualny nadmiar tłuszczu i podaje np z suropem klonowym lub cukrem pudrem.


SMACZNEGO


Matula Farmaceutula :) 




Komentarze

Popularne posty