Wegańskie kokosanki Rafaello
Witajcie!
Dziś chciałabym się z wami podzielić nieziemsko prostym i szybkim przepisem na pyszne ciastka. Jedna masa może nam posłużyć do wykonania 2 rodzajów ciastek, a ich prosty i przede wszystkim zdrowszy niż w tradycyjnej wersji skład zadziwi każdego próbującego. Osobiście wolę wersję bez pieczenia, a mój mąż pieczone więc za jednym razem robiłam obie z pół porcji każdą. Podstawą przepisu jest kasza jaglana i jak zwykle na początek kilka słów na temat zdrowotnych właściwości składników.
Kasza jaglana - jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, nazywana często ich "królową". Otrzymuje się ją z ziaren prosa i jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych(obok gryczanej). Pasuje zarówno do dań słodkich jak i słonych. Posiada wysoką zawartość białka przy niskiej zawartości skrobi oraz nie zawiera glutenu. Jest stosunkowo kaloryczna i posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego nie jest wskazana u diabetyków. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B głównie B1, B2 i B5, a także żelaza, krzemu i miedzi. Ponad to znajdziemy w niej witaminę E oraz lecytynę. która wspomaga procesy pamięciowe. Posiada właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne w obrębie błon śluzowych nosa co wpływa na zmniejszenie ilości wydzieliny podczas jego nieżytu. Pobudza przemianę materii, wpływa pozytywnie na włosy skórę i paznokcie, przeciwdziała anemii. Przed gotowaniem dobrze jest ją namoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, a przynajmniej przepłukać kilka razy zimną wodą i raz wrzątkiem (aby zapobiec jej gorzknieniu, a co najważniejsze pozbyć się fitynianów utrudniającym wchłanianie składników mineralnych i witamin).
Kokos - jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin. Jest również odżywczy ze względu na obecność pełnowartościowego białka i zdrowych nasyconych tłuszczów. Zawarte w nim średniocząsteczkowe trójglicerydy (MCT) mają nietypowe działanie - przyspieszają bowiem przemianę materii, a co za tym idzie jest doskonałym produktem dla odchudzających się, zwłaszcza tych zmagających się z tłuszczykiem w okolicy brzusznej. Dodatkowo daje uczucie sytości dzięki dużej zawartości błonnika. którego dzienne zapotrzebowanie jest pokryte prawie w całości już po zjedzeniu 100g wysuszonego produktu! (ilość delikatnie zmienia się w zależności od płci i wieku). Orzech ten zawiera również, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk , a także witaminę C, K, E oraz z grupy B: B1, B2, B3 , B6 i kwas foliowy, który jak już pisałam, jest niezbędny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz w okresie prekoncepcyjnym do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Wpływając na ten obszar jest również dobrym "wspomagaczem" myślenia i zapamiętywania.
Wiemy zatem, że na te kokosowe kulki mocy możemy sobie spokojnie pozwolić, a po małej modyfikacji przepisu nawet na jeszcze trochę więcej ;) Przedstawiam Wam najprostszy na świecie przepis na kokosowe ciastka:
Weganskie fit Raffaello/Kokosanki
Składki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
- 200g kokosu
- do smaku cukru lub w fit wersji jego zamiennika (ksylitol, syrop z agawy, syrop daktylowy)
- rodzynki/migdały/orzechy laskowe
- kokos do obtoczenia
Wykonanie:
- Wymoczoną kaszę gotujemy ok 20min.
- dodajemy kokos i blendujemy.
- Dodajemy słodzidła do smaku i dobrze mieszamy.
- Dzielimy masę na pół.
Rafaello:
- Sparzamy rodzynki/migdały/orzechy.
- Toczymy małe kulki, robimy w nich dziurkę jak przy kluskach śląskich w którą wkładamy 3rodzynki(zależy od ich wielkości), migdał, lub orzech i zamykamy do w środku kulki.
- Obtaczamy w wiórkach kokosowych
- Wstawiamy do lodówki na min 2h
Kokosanki
- Toczymy małe kulki, które spłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180°C ok 40 do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
Matula Farmaceutula
Uwagii:
- Rafaello przechowujemy w lodówce
- Kokosanki najlepsze są pierwszego dnia, jeszcze nie opanowałam co zrobić żeby zachowały swoje właściwości kilka dni :) Najprawdopodobniej trzeba zamknąć w szczelnym pojemniku, a najlepiej zjeść od razu ;)
Komentarze
Prześlij komentarz