Wegańskie Spagetti "odwrocone" czyli tagiatelle marchewkowe z dwukolorowym pene

Witajcie!


    Dzisiaj zagościło u mnie całkiem nowe danie złożone z makaronu i marchewki. Szybkie, zdrowe i sycące. Jako, że zawsze makaron jest podstawą, a marchewka znajduje się w sosie (tak robię spaghetti z marchewka ;) ), a tym razem marchewka naśladowała makaron nazwałam go "spaghetti odwrócone". Danie robi się tyle, ile użyty makaron wymaga gotowania, czyli jakieś 15min ;) Choć nie było idealne i wymaga poprawek to zachęcam do wypróbowania i znalezienia na nie swojego własnego sposobu. Ja będę również kombinować i aktualizować wpis zgodnie z moim smakiem. Jestem ciekawa Waszych pomysłów i modyfikacji, także dajcie znać! :)


Bez dłuższego wstępu, łapcie przepis - inspiracje na:


Wegańskie spaghetti odwrócone z marchewkowym tagliatelle

 



Składniki:

  • Garść makaronu penne pszennego
  • Garść makaronu penne groszkowego
     (lub inne wybrane makarony, u mnie jeszcze garść makaronu "samochodziki" żeby zachęcić niejadka do spróbowania potrawy)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (może być również inny roślinny) 
  • 2 łyżki słonecznika 
  • 3 duże marchewki
  • 1/4 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny (do przemyślenia) 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (dla niemowlaka po mijamy sól i sos)
  • Tymianek


Wykonanie:

  1. Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu.
  2. Marchewki odbieram i ta sama obieraczka tworzę makaron - długie paski uzyskuje tak samo jak bym dalej obierała miąższ marchewki. 
  3. Na suchej patelni prażę pestki słonecznika (mogą być też inne nasiona - dynia, sezam, siemię), odkładam na bok
  4. Rozgrzewa tłuszcz i na nim szkle cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodaje pokrojony w talarki czosnek. 
  5. Wrzucam przygotowane wstążki marchewkowe 
  6. Dodaje przyprawy wg uznania i najpierw podsmażam na wolnym ogniu, a następnie dodaje soku z cytryny i duszę pod przykryciem do uzyskania porządnej miękkości (dla dorosłych wystarczy 3 min) 
  7. Dodaje prażony słonecznik
  8. Dodaje ugotowany makaron i dokładnie mieszam

Et voila! 



Smacznego! 

Matula Farmaceutula 



Uwagi:

Nie bójcie się używania tłuszczu do tej potrawy. Pamiętajcie, że tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dzięki czemu ułatwimy wchłanianie znajdujących się w marchewce witamin A,E i K. Ponad to tłuszcz roślinne to tz. zdrowe tłuszcze zawierające kwasy omega, a masło klarowane jest bezpieczne dla uczulonych na mleko, a ponad to jest dobrym źródłem wszystkich witamin "tłuszczowych" (A, D, E i K)

Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie, także warto czerpać pomysły na obiad właśnie z tej kuchni. 

Królową dania jest marchewka dlatego na koniec słów kilka na jej temat.

Marchew w popularnej obecnie, pomarańczowej postaci znana jest dopiero od XVIIw. , ale właściwości odżywcze jej poprzedniczek doceniano już w starożytnych chinach. Znana jest przede wszystkim z obecności beta-karotenu (prowitaminy A), która ma zbawienny wpływ na wzrok, skórę i jej przydawki oraz chroni przed nowotworami. Dodatkowym atutem dla ochrony wzroku jest obecność luteiny i zeaksantyny. Beta-karoten nie tylko przyspiesza opalanie i pomaga utrzymać ukochany przez nas brąz na dłużej, ale również chroni skórę przed działaniem szkodliwych promieni słonecznych, zapobiega oparzeniom i nowotworzeniu. Ponad to łagodzi trądzik i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Poza prowitaminą A zawiera również pozostałe witaminy rozpiszczalne w tłuszczach - D,E i K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), kwas L-askorbinowy oraz minerały takie jak potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo czy cynk.


Komentarze

Popularne posty