Wegańskie muffinki bananowo-piernikowe z bakaliami i czekoladą

  Witajcie! 



    Dzisiaj kolejny przepis na super łatwe i szybkie muffinki bananowe. Porcja wystarcza na 16 małych babeczek, tym razem udało mi się zrobić zdjęcie zanim wszystkie zniknęły ;) wegańskie babeczki to super opcja na wykorzystanie zapomnianych, przejrzałych bananów, lub uratowanie tych na promocji w sklepie ;) Dzisiajszy przepis ma obniżona zawartość cukru, a jeśli chcecie podać je maluchowi, możecie całkowicie z niego zrezygnować. 

Oto one:


Wegańskie muffinki bananowo-piernikowe z bakaliami i czekoladą  



Składniki:

  • 1 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 


  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego 
  • 1 łyżeczka octu jablkowego 


  • 8 kostek czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny 
  • 5 suszonych morel
  • 5 suszonych śliwek  
  • 1 łyżka słonecznika 
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu


Wykonanie:

  1. Na suchej patelni prażymy słonecznik do uzyskania złocistego koloru - odstawiamy.
  2. Siekamy czekoladę, morele i śliwki w grubą kostkę. 
  3. W dużej misce łączymy składniki suche (razem z czekoladą i bakaliami).
  4. W małej miseczce gnieciemy dokładnie widelcem banany, mieszamy ze składnikami mokrymi.
  5. Wlewamy składniki mokre do suchych i energicznie mieszamy.
  6. Nalewamy do silikonowych foremek na muffiny i pieczemy około 30min w 170० C.
  7. Możemy również rozpuścić czekoladę z odrobiną oleju kokosowego w garnuszku, lub w mikrofali w kieliszku (zbrodnia ;) ) i polac wystudzone muffiny. 



Smacznego! 


Matula Farmaceutula



Wskazówki:

1. Ciasto super nadaje się również do pieczenia w dużej blaszce, mniej pracy, efekt podobny ;)


2. Można oczywiście wykorzystać inne bakalie , nerkowce są ciekawą propozycją ponieważ delikatnie miękną i spokojnie poradzą sobie z nimi osoby starsze i dzieci. 

Komentarze

Popularne posty