Wegańskie muffinki bananowo-piernikowe z bakaliami i czekoladą
Witajcie!
Dzisiaj kolejny przepis na super łatwe i szybkie muffinki bananowe. Porcja wystarcza na 16 małych babeczek, tym razem udało mi się zrobić zdjęcie zanim wszystkie zniknęły ;) wegańskie babeczki to super opcja na wykorzystanie zapomnianych, przejrzałych bananów, lub uratowanie tych na promocji w sklepie ;) Dzisiajszy przepis ma obniżona zawartość cukru, a jeśli chcecie podać je maluchowi, możecie całkowicie z niego zrezygnować.
Oto one:
Wegańskie muffinki bananowo-piernikowe z bakaliami i czekoladą
Składniki:
- 1 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka octu jablkowego
- 8 kostek czekolady gorzkiej
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka żurawiny
- 5 suszonych morel
- 5 suszonych śliwek
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
Wykonanie:
- Na suchej patelni prażymy słonecznik do uzyskania złocistego koloru - odstawiamy.
- Siekamy czekoladę, morele i śliwki w grubą kostkę.
- W dużej misce łączymy składniki suche (razem z czekoladą i bakaliami).
- W małej miseczce gnieciemy dokładnie widelcem banany, mieszamy ze składnikami mokrymi.
- Wlewamy składniki mokre do suchych i energicznie mieszamy.
- Nalewamy do silikonowych foremek na muffiny i pieczemy około 30min w 170० C.
- Możemy również rozpuścić czekoladę z odrobiną oleju kokosowego w garnuszku, lub w mikrofali w kieliszku (zbrodnia ;) ) i polac wystudzone muffiny.
Smacznego!
Matula Farmaceutula
Wskazówki:
1. Ciasto super nadaje się również do pieczenia w dużej blaszce, mniej pracy, efekt podobny ;)
2. Można oczywiście wykorzystać inne bakalie , nerkowce są ciekawą propozycją ponieważ delikatnie miękną i spokojnie poradzą sobie z nimi osoby starsze i dzieci.
Komentarze
Prześlij komentarz