Lazania zerowaste "na winie"
Witajcie!
Dzisiaj, na dobre
zakończenie weekendu, wrzucam Wam przepis na Lazanię "na winie" .
Czyli co się pod rękę nawinie ;) Lazanie robiłam może 3ci raz w życiu i
pierwszy raz bez żadnego, konkretnego przepisu. Muszę przyznać, że w końcu
wyszła świetnie 😉😍
Mimo, że nie przygotowałam się do tego obiadu, okazało się, że wszystkie
składniki miałam w domu i zużyłam parę produktów, które zalegały już
jakiś czas w lodówce.
Oczywiście możecie użyć
to, co znajdziecie u siebie (marchewka, pieczarki, por itp.), ale ogólna zasada
będzie taka sama.
Robiłam porcję na 2 i pół osoby ;) i idealna do tego
okazała się keksówka.
Potrawa nie jest
specjalnie zdrowa i raczej mocno kaloryczna, ale raz na jakiś czas dobrze sobie
pozwolić na małe co nieco 😜😋😁
Oto przepis:
Lazania "na winie" zerowaste
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (u nas z łopatki
wieprzowej) 🍖
-
1 mała cebula 🧅
-
1 duży pomidor 🍅
-
1 puszka pomidorów krojonych 🥫
-
0,5 puszki kukurydzy 🌽
-
zioła prowansalskie 🇨🇵
-
przyprawa do mięsa mielonego🍝
-
sól 🧂
-
olej 🌻
-
pół paczki makaronu lasagne
-
ser żółty u mnie gołda w plastrach 🧀
-
1/4 szklanki mleka 🥛
-
1/4 szklanki śmietany/śmietanki
-
łyżeczka papryki słodkiej 🌶️
Wykonanie:
-
Gotujemy wodę do sparzenia makaronu.
-
Na patelni rumienimy pokrojoną w kotkę cebulę z odrobiną soli, dodajemy mięso
mielone i smażymy.
-
Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i kiedy mięso będzie gotowe dodajemy
pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę i pomidory w puszce.
-
Dusimy pod przykryciem, a następnie doprawiamy ziołami prowanalskimi i
ewentualnie solą z pieprzem.
-
Makarony po 4 sztuki zalewamy wrzątkiem w wybranym naczyniu i po lekkim
zmięknięciu wkładamy do keksówki.
-
Rozkładamy kolejno mięso, ser, trochę ziół prowansalskich makaron, mięso ser
itd.
-
Kończymy na makaronie, posypujemy serem (lub rozkładamy plastry) i zalewamy
mieszanką śmietanki, mleka i papryki.
-
Pieczemy w 175° C z termoobiegiem ok 20 min. 🌡️
Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a jeśli mamy w keksowce polecam
wyłożyć na deskę, dzięki czemu bardzo łatwo się kroi :) -
Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a jeśli mamy w keksowce polecam
wyłożyć na deskę, dzięki czemu bardzo łatwo się kroi :)
Smacznego!!!
Matula Farmaceutula :)
Witajcie!
Dzisiaj, na dobre
zakończenie weekendu, wrzucam Wam przepis na Lazanię "na winie" .
Czyli co się pod rękę nawinie ;) Lazanie robiłam może 3ci raz w życiu i
pierwszy raz bez żadnego, konkretnego przepisu. Muszę przyznać, że w końcu
wyszła świetnie 😉😍 Oczywiście możecie użyć to, co znajdziecie u siebie (marchewka, pieczarki, por itp.), ale ogólna zasada będzie taka sama.
Robiłam porcję na 2 i pół osoby ;) i idealna do tego okazała się keksówka.
Potrawa nie jest specjalnie zdrowa i raczej mocno kaloryczna, ale raz na jakiś czas dobrze sobie pozwolić na małe co nieco 😜😋😁
Oto przepis:
Lazania "na winie" zerowaste
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (u nas z łopatki
wieprzowej) 🍖
-
1 mała cebula 🧅
-
1 duży pomidor 🍅
-
1 puszka pomidorów krojonych 🥫
-
0,5 puszki kukurydzy 🌽
-
zioła prowansalskie 🇨🇵
-
przyprawa do mięsa mielonego🍝
-
sól 🧂
-
olej 🌻
- pół paczki makaronu lasagne
-
ser żółty u mnie gołda w plastrach 🧀
-
1/4 szklanki mleka 🥛
- 1/4 szklanki śmietany/śmietanki
-
łyżeczka papryki słodkiej 🌶️
Wykonanie:
- Gotujemy wodę do sparzenia makaronu.
- Na patelni rumienimy pokrojoną w kotkę cebulę z odrobiną soli, dodajemy mięso mielone i smażymy.
- Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę i pomidory w puszce.
- Dusimy pod przykryciem, a następnie doprawiamy ziołami prowanalskimi i ewentualnie solą z pieprzem.
- Makarony po 4 sztuki zalewamy wrzątkiem w wybranym naczyniu i po lekkim zmięknięciu wkładamy do keksówki.
- Rozkładamy kolejno mięso, ser, trochę ziół prowansalskich makaron, mięso ser itd.
- Kończymy na makaronie, posypujemy serem (lub rozkładamy plastry) i zalewamy mieszanką śmietanki, mleka i papryki.
-
Pieczemy w 175° C z termoobiegiem ok 20 min. 🌡️
Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a jeśli mamy w keksowce polecam wyłożyć na deskę, dzięki czemu bardzo łatwo się kroi :) - Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a jeśli mamy w keksowce polecam wyłożyć na deskę, dzięki czemu bardzo łatwo się kroi :)
Komentarze
Prześlij komentarz