Lazania zerowaste "na winie"

Witajcie! 
 

    Dzisiaj, na dobre zakończenie weekendu, wrzucam Wam przepis na Lazanię "na winie" . Czyli co się pod rękę nawinie ;) Lazanie robiłam może 3ci raz w życiu i pierwszy raz bez żadnego, konkretnego przepisu. Muszę przyznać, że w końcu wyszła świetnie 😉😍 

        Mimo, że nie przygotowałam się do tego obiadu, okazało się, że wszystkie składniki miałam w domu i zużyłam parę produktów, które zalegały już jakiś czas w lodówce. 

    Oczywiście możecie użyć to, co znajdziecie u siebie (marchewka, pieczarki, por itp.), ale ogólna zasada będzie taka sama.

    Robiłam porcję na 2 i pół osoby ;) i idealna do tego okazała się keksówka.

    Potrawa nie jest specjalnie zdrowa i raczej mocno kaloryczna, ale raz na jakiś czas dobrze sobie pozwolić na małe co nieco 😜😋😁

Oto przepis:


Lazania "na winie" zerowaste

 


Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (u nas z łopatki wieprzowej) 🍖
  • 1 mała cebula 🧅
  • 1 duży pomidor 🍅
  • 1 puszka pomidorów krojonych 🥫
  • 0,5 puszki kukurydzy 🌽
  • zioła prowansalskie 🇨🇵
  • przyprawa do mięsa mielonego🍝
  • sól 🧂
  • olej 🌻
  • pół paczki makaronu lasagne 
  • ser żółty u mnie gołda w plastrach  🧀
  • 1/4 szklanki mleka 🥛
  • 1/4 szklanki śmietany/śmietanki 
  • łyżeczka papryki słodkiej 🌶




 
Wykonanie:
 
  1. Gotujemy wodę do sparzenia makaronu. 
  2. Na patelni rumienimy pokrojoną w kotkę cebulę z odrobiną soli, dodajemy mięso mielone i smażymy.
  3. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę i pomidory w puszce.
  4. Dusimy pod przykryciem, a następnie doprawiamy ziołami prowanalskimi i ewentualnie solą z pieprzem. 
  5. Makarony po 4 sztuki zalewamy wrzątkiem w wybranym naczyniu i po lekkim zmięknięciu wkładamy do keksówki.
  6. Rozkładamy kolejno mięso, ser, trochę ziół prowansalskich makaron, mięso ser itd. 
  7. Kończymy na makaronie, posypujemy serem (lub rozkładamy plastry) i zalewamy mieszanką śmietanki, mleka i papryki.
  8. Pieczemy w 175° C z termoobiegiem ok 20 min. 🌡
    Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a jeśli mamy w keksowce polecam wyłożyć na deskę, dzięki czemu bardzo łatwo się kroi :) 
  9. Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a jeśli mamy w keksowce polecam wyłożyć na deskę, dzięki czemu bardzo łatwo się kroi :) 



Smacznego!!!
Matula Farmaceutula :)
 

Komentarze

Popularne posty