Przejdź do głównej zawartości
Oponki bez jaj
Witajcie!
Jako, że dziś mamy Tłusty Czwartek🍩🍩🍩, a jak wiadomo dzień ten bez smażonych słodkości to dzień stracony, już jakiś czas wcześniej rozglądałam się za dozwolonymi pysznościami. Niestety ani w sklepach, ani tym bardziej w lokalnych cukierniach, nie znalazłam nic bez jajek :( ⛔⛔⛔🥚Chcąc nie chcąc, aby dopełnić tradycji, musiałam spróbować zrobić coś o własnych siłach. Przekopałam internety i mój pierwszy wybór padł na przepis znaleziony na stronie mirabelkowy.pl, który delikatnie zmodyfikowałam.
Był to przepis na oponki🍩, a więc nie wegański (obecność sera🧀), jednak bez użycia jajek ⛔🥚na które mamy uczulenie, a co równie ważne szybki i prosty w wykonaniu👩🍳👨🍳.
Ciasto wykonałam w biedronkomixie🐞, ale możecie również użyć innego robota lub ręcznie 👋:) Jeżeli jeszcze nic nie macie na ten dzień to zachęcam do spróbowania:
Oponki bez jaj ;)
Skład:
- 250g twarogu
- ok 350g mąki
- 8 łyżek mleka 🥛
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka spirytusu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 cytryna 🍋
- olej do smażenia
- cukier do posypania
Wykonanie:
- Do naczynia miksującego odważam ser
- Dodaje mleko, olej, cukier, cukier wanilinowy, spirytus, proszek do pieczenia, sodę otartą skórkę z cytryny miksuje
- Dodaję mąkę
- Przenosze na stolnicę i zagnitam ciasto, w razie potrzeby dodaję mąki do uzyskania zwartej konsystencji
- ciasto rozwałkowujemy na ok 7mm placek i wycinamy krążki dużą szklanką, a następnie wycinamy w środku dziurkę drobnym kieliszkiem.
- Pozostałości ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy i powtarzamy do wykończenia ciasta.
- Smażymy na głębokim oleju, z obu stron na złoto, a następnie układamy na papierowym ręczniku.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego! 🍽️🍾🥂
Matula Farmaceutula
Uwagi:
- Wycięte kieliszkiem środki można również smażyć jako mini pączusie serowe, jeżeli się na to zdecydujecie najlepiej smażyć oponki osobno, a mini pączki osobno, ponieważ będą potrzebowały różnych czasów smażenia , ale nie jest to konieczne jeśli będziecie cały czas kontrolować smażenie.
- Smażenie następuje bardzo szybko, trzeba pilnować żeby oponki się nie spaliły, pączusie lubią obracać się same, ale już mocno spieczone ;)
- Jeżeli ciasto stanie się zbyt twarde w trakcie kolejnego przerabiania, można dodać ciut mleka.
- Najlepiej smakują w ten sam dzień, ale robi się je naprawdę szybko (ok 40min łącznie ze smażeniem) i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych :)
- Cytrynę przed starciem należy dobrze wyszorować :)🛀
Komentarze
Prześlij komentarz