Oponki bez jaj

 Witajcie!


    Jako, że dziś mamy Tłusty Czwartek🍩🍩🍩, a jak wiadomo dzień ten bez smażonych słodkości to dzień stracony, już jakiś czas wcześniej rozglądałam się za dozwolonymi pysznościami. Niestety ani w sklepach, ani tym bardziej w lokalnych cukierniach, nie znalazłam nic bez jajek :( ⛔⛔⛔🥚Chcąc nie chcąc, aby dopełnić tradycji, musiałam spróbować zrobić coś o własnych siłach. Przekopałam internety i mój pierwszy wybór padł na przepis znaleziony na stronie mirabelkowy.pl, który delikatnie zmodyfikowałam. 

    Był to przepis na oponki🍩, a więc nie wegański (obecność sera🧀), jednak bez użycia jajek ⛔🥚na które mamy uczulenie, a co równie ważne szybki i prosty w wykonaniu👩‍🍳👨‍🍳. 

    Ciasto wykonałam w biedronkomixie🐞, ale możecie również użyć innego robota lub ręcznie 👋:) Jeżeli jeszcze nic nie macie na ten dzień to zachęcam do spróbowania:


Oponki bez jaj ;)



Skład:

  • 250g twarogu
  • ok 350g mąki
  • 8 łyżek mleka 🥛
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 cytryna 🍋
  • olej do smażenia 
  • cukier do posypania 


Wykonanie:

  1. Do naczynia miksującego odważam ser 
  2. Dodaje mleko, olej, cukier, cukier wanilinowy, spirytus, proszek do pieczenia, sodę otartą skórkę z cytryny miksuje 
  3. Dodaję mąkę 
  4. Przenosze na stolnicę i zagnitam ciasto, w razie potrzeby dodaję mąki do uzyskania zwartej konsystencji 
  5. ciasto rozwałkowujemy na ok 7mm placek i wycinamy krążki dużą szklanką, a następnie wycinamy w środku dziurkę drobnym kieliszkiem. 
  6. Pozostałości ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy i powtarzamy do wykończenia ciasta. 
  7. Smażymy na głębokim oleju, z obu stron na złoto, a następnie układamy na papierowym ręczniku.
  8. Podajemy posypane cukrem pudrem. 


Smacznego! 🍽️🍾🥂


Matula Farmaceutula 


Uwagi:

  1. Wycięte kieliszkiem środki można również smażyć jako mini pączusie serowe, jeżeli się na to zdecydujecie najlepiej smażyć oponki osobno, a mini pączki osobno, ponieważ będą potrzebowały różnych czasów smażenia , ale nie jest to konieczne jeśli będziecie cały czas kontrolować smażenie. 
  2. Smażenie następuje bardzo szybko, trzeba pilnować żeby oponki się nie spaliły, pączusie lubią obracać się same, ale już mocno spieczone ;)
  3. Jeżeli ciasto stanie się zbyt twarde w trakcie kolejnego przerabiania, można dodać ciut mleka. 
  4. Najlepiej smakują w ten sam dzień, ale robi się je naprawdę szybko (ok 40min łącznie ze smażeniem) i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych :) 
  5. Cytrynę przed starciem należy dobrze wyszorować :)🛀

Komentarze

Popularne posty