Jablecznik "biedaka"

Witajcie!



    To ciasto, jak się okazało, robiła moja mama kiedy byłam mała. Mówiąc szczerze, nie pamiętam go z "tamtych czasów", ale doceniłam go po latach :) Po pierwsze jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, po drugie jest wegańskie, a po trzecie tanie. Jak wspomniałam o nim Cioci określiła go "no było, takie ciasto biedaka" tak mi się spodobało, że zwinęłam nazwę ;) 

Co w nim znajdziemy zdrowego?


Po pierwsze jabłka, o których właściwościach prozdrowotnych pisałam Wam już tutaj 
https://matulafarmaceutula.blogspot.com/2020/09/weganskie-racuchy-placki-z-jabkami.html

Kaszę mannę - jest bardzo kaloryczna i odżywcza, do tego lekkostrawna dlatego polecana jest niemowlętom, chorym (głównie z problemami z układem pokarmowym) i ludziom starszym. Ze względu na wysokie oczyszczenie pszenicy nie może się pochwalić wysokimi stężeniami składników odżywczych, ale mimo wszystko zawiera błonnik, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i miedź. 

Cynamon - król dzisiejszego ciasta jest produktem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Działa również przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Jako dodatek do żywności może pełnić rolę konserwantu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt i działa przeciwbiegunkowo. Pobudza budowę mięśni, a wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej . Stosuje się go pomocniczo w hipercholesterolemii oraz cukrzycy. Ułatwia oddychanie, działa rozgrzewająco i afrodyzująco na kobiety. Niestety jest również dość częstym alergenem. W dużych ilościach może powodować hipoglikemię (przy równoczesnym stosowaniu leków przeciwcukrzycowych), być toksyczny dla nerek i wątroby, a także wywołać przedwczesne skurcze u ciężarnych. Pamiętajmy, że jak to mawiał Paracelsus Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”, dlatego we wszystkim polecam umiar ;)

Do rzeczy, oto przepis na:


Jabłecznik biedaka





Składniki:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 0,5 szklanki cukru (ilość zależy od słodyczy jabłek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kostka zimnej margaryny wegańskiej
  • cynamon


Wykonanie:

  1. Mieszamy składniki suche oprócz cynamonu. 
  2. Jabłka ścieramy na grubych oczkach i doprawiamy cynamonem.
  3. Smarujemy okrągłą blaszkę margaryną.
  4. Wysypujemy 1/3 mieszanki suchej.
  5. Przekładamy połową jabłek.
  6. Powtarzamy do wykończenia składników (na górze mają znajdować się składniki suche).
  7. Na górę, na grubych oczkach ścieramy pozostałą część margaryny. 
  8. pieczemy ok godzinę w 180۫۫°C. 


Smacznego! 


Matula Farmaceutula


PS. 
1. W zdrowszej, droższej i niewegańskiej wersji stosuje się masło :)
2. Jeżeli robicie dla malucha lub ograniczacie cukier, możecie go pominąć lub zamienić na coś zdrowszego. 
3. Jeżeli macie alergie na BMK, dobrze przeanalizujcie skład margaryny. W większości dostępnych jest obecne mleko. 

Komentarze

Popularne posty