Jablecznik "biedaka"
Witajcie!
To ciasto, jak się okazało, robiła moja mama kiedy byłam mała. Mówiąc szczerze, nie pamiętam go z "tamtych czasów", ale doceniłam go po latach :) Po pierwsze jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, po drugie jest wegańskie, a po trzecie tanie. Jak wspomniałam o nim Cioci określiła go "no było, takie ciasto biedaka" tak mi się spodobało, że zwinęłam nazwę ;)
Co w nim znajdziemy zdrowego?
Po pierwsze jabłka, o których właściwościach prozdrowotnych pisałam Wam już tutaj
https://matulafarmaceutula.blogspot.com/2020/09/weganskie-racuchy-placki-z-jabkami.html
https://matulafarmaceutula.blogspot.com/2020/09/weganskie-racuchy-placki-z-jabkami.html
Kaszę mannę - jest bardzo kaloryczna i odżywcza, do tego lekkostrawna dlatego polecana jest niemowlętom, chorym (głównie z problemami z układem pokarmowym) i ludziom starszym. Ze względu na wysokie oczyszczenie pszenicy nie może się pochwalić wysokimi stężeniami składników odżywczych, ale mimo wszystko zawiera błonnik, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i miedź.
Cynamon - król dzisiejszego ciasta jest produktem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Działa również przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Jako dodatek do żywności może pełnić rolę konserwantu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt i działa przeciwbiegunkowo. Pobudza budowę mięśni, a wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej . Stosuje się go pomocniczo w hipercholesterolemii oraz cukrzycy. Ułatwia oddychanie, działa rozgrzewająco i afrodyzująco na kobiety. Niestety jest również dość częstym alergenem. W dużych ilościach może powodować hipoglikemię (przy równoczesnym stosowaniu leków przeciwcukrzycowych), być toksyczny dla nerek i wątroby, a także wywołać przedwczesne skurcze u ciężarnych. Pamiętajmy, że jak to mawiał Paracelsus „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”, dlatego we wszystkim polecam umiar ;)
Do rzeczy, oto przepis na:
Jabłecznik biedaka
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 0,5 szklanki cukru (ilość zależy od słodyczy jabłek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka zimnej margaryny wegańskiej
- cynamon
Wykonanie:
- Mieszamy składniki suche oprócz cynamonu.
- Jabłka ścieramy na grubych oczkach i doprawiamy cynamonem.
- Smarujemy okrągłą blaszkę margaryną.
- Wysypujemy 1/3 mieszanki suchej.
- Przekładamy połową jabłek.
- Powtarzamy do wykończenia składników (na górze mają znajdować się składniki suche).
- Na górę, na grubych oczkach ścieramy pozostałą część margaryny.
- pieczemy ok godzinę w 180۫۫°C.
Smacznego!
Matula Farmaceutula
PS.
1. W zdrowszej, droższej i niewegańskiej wersji stosuje się masło :)
2. Jeżeli robicie dla malucha lub ograniczacie cukier, możecie go pominąć lub zamienić na coś zdrowszego.
3. Jeżeli macie alergie na BMK, dobrze przeanalizujcie skład margaryny. W większości dostępnych jest obecne mleko.
Komentarze
Prześlij komentarz