Placuszki jaglane z jabłkiem
Witajcie!
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na placuszki jaglane z jabłkiem. Dla mnie to super alternatywa do tradycyjnych racuchów, które są mega tłuste i ciężkie dla dużego jak i małego brzuszka. Ta wersja jest nie tylko lekka (bo robiona bez tłuszczu), ale również zdrowsza (poza brakiem smażenia na tłuszczu zawiera kaszę jaglaną oraz jest bez dodatku białego cukru).
Placuszki są szybkie do zrobienia i smakują również na zimno, także spokojnie można je zjeść później bez odgrzewania czy włożyć do lunch boxa.
Dodatkowym atutem jest to, że możemy je modyfikować dodając różne nasionka, bakalie czy owoce. Moja wersja to jedna z prostszych odsłon czyli z jabłkiem i z cynamonem. O właściwościach jabłek (https://matulafarmaceutula.blogspot.com/2020/09/weganskie-racuchy-placki-z-jabkami.html) i cynamonu (Jablecznik "biedaka" (matulafarmaceutula.blogspot.com) już Wam mówiłam, a dziś parę słów o kaszy jaglanej :)
Kasza jaglana - jest jedną z najstarszych (a więc najmniej modyfikowanych - naturalnych) i najzdrowszych kasz dostępnych na naszym rynku. Produkuje się ją z prosa i jest super uniwersalna bo pasuje zarówno do słodkich jak i słonych dań.
Jedną z jej najciekawszych właściwości jest zasadowe pH, a więc przeciwdziała słynnemu "zakwaszeniu". Polecana jest alergikom, z uwagi na niskie ryzyko wywołania uczulenia, a także nietolerującym gluten, którego nie zawiera.
Obok kaszy gryczanej jest jedną z najbardziej odżywczych kasz, z dużą zawartością białka przy nie wielkiej ilości skrobi.
Ponad to jest rezerwuarem witamin z grupy B (B1, B6, B2) wpływających pozytywnie na układ nerwowy (i nie tylko oczywiście), a także żelaza i miedzi.
Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a dodatkowo pomaga wysuszać błony śluzowe podczas ich nadczynności wydzielniczej co jest pomocne podczas przeziębienia i innych chorób związanych z nieżytem nosa.
Jagły wpływają korzystnie na profil lipidowy (obniżają cholesterol), wspomagają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, ta ostatnia dzięki m.in. właściwościom antystarzeniowym wpływa wraz z krzemem na dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci, a także na prawidłową mineralizację kości.
Pomimo stosunkowo wysokiej kaloryczności nie jest przeciwskazana przy odchudzaniu, z uwagi na właściwości pobudzające przemianę materii. Jedyną grupą osób która powinna jej unikać są diabetycy oraz inni eliminujący produkty o wysokim indeksie glikemicznym.
A zatem częstujcie się na zdrowie:
Placuszki Jaglane z Jabłkami
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 2 małe jabłka lub jedno duże
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (alternatywnie do zwykłej)
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Mleko roślinne
Wykonanie:
- Kaszę wyjmuję z woreczka na sitko o gęstych oczkach i płukam obficie wodą, najpierw zimną później wrzątkiem.
- Przepłukaną kaszę wrzucam do wrzącej wody i gotuję do miękkości wg instrukcji na opakowaniu i odstawiam do przestudzenia.
- Jabłka trę na grubych oczkach tarki.
- Łączę wszystkie składniki w misce i dodaje mleka do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (oczywiście będzie z grudkami kaszy).
- Smażę na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
Matula Farmaceutula
Uwagi i wskazówki:
- Zamiast płukać, kaszę można również wymoczyć z dodatkiem np kwasu cytrynowego.
Zabiegi te pomagają w usunięciu/unieczynnieniu części fitynianów czyli składników hamujących wchłanianie składników mineralnych np. żelaza (co ma szczególne znaczenie dla osób borykającym się z jakimś niedoborem - żelaza, wapnia itp.). Nie martw się nimi zbyt mocno, ponieważ pełnią one również rolę wiązania metali ciężkich i wolnych rodników w organizmie, a zróżnicowana dieta ma na tyle bogaty skład , że na pewno dostarczymy ich wystarczająco dużo. - . Placuszki nie mają dodatku cukru dlatego będą super posiłkiem dla maluszków, nawet poniżej 1r.ż (zmniejszyłabym jedynie ilość proszku do pieczenia i zamieniła na sodę), a dla uzależnionych od słodkiego smaku polecam do polania syrop z agawy, klonowy lub jeśli nie macie cukier puder (ja tego nie mówiłam ;) ) do posypania.
Komentarze
Prześlij komentarz